Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Κουρδιστάν: Συνέντευξη του Κούρδου πολιτικού Μουράτ Καραγιλάν.


Συνέντευξη που έδωσε ο Μουράτ Καραγιλάν, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης του Κουρδιστάν (KCK) στο azadnewsagency.

ANF​​: Οι απεργίες πείνας που ξεκίνησαν στις 15 Φεβρουαρίου συνεχίζονται. Σε υποστήριξη, τα μέλη του BDP έκαναν απεργία πείνας για δύο ημέρες.
Υπάρχει ένα φαξ που στάλθηκε από το Imrali από τον Cumali Karsu στους δικηγόρους του. Τί πιστεύετε για αυτό;

MK: Στο Imrali υπάρχει ένα σύστημα βασανιστηρίων που εφαρμόστηκε στον ηγέτη μας Abdullah Öcalan, (Αμπντουλάχ Οτσαλάν). Πρόκειται για ένα σύστημα που στοχεύει το σύνολο του κουρδικού λαού. Όμως ο ηγέτης μας και οι φίλοι του δεν σκύβουν το κεφάλι, κάνουν υπομονή. Όλοι οι Κούρδοι, οι πατριώτες και οι πολιτικοί πρέπει να πολεμήσουν ενάντια σε  αυτό το σύστημα. Είναι αναγκαίο να εξαφανιστεί αυτό το σύστημα για να επανέλθει η ειρήνη στο Κουρδιστάν και να ζήσουν οι άνθρωποι ελεύθεροι.
Χαιρετίζω τις απεργίες πείνας.
Αυτή η απεργία που πραγματοποιείται από περισσότερους από 400 κρατουμένους, αποτελεί σημαντική πράξη. Βρίσκουμε σωστή ενέργεια  αυτήν την απεργία και την υποστηρίζουμε.
Η θυσία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Το μήνυμα που έστειλε ο Karsu είναι προφανώς σημαντικό και  αντανακλά επίσης τις απόψεις του αρχηγού μας. Εκτιμά το γεγονός ότι αυτή η απεργία γίνεται για την ελευθερία του, αλλά δεν θέλει οι απεργοί να υποστούν επακόλουθα. Είναι εντελώς αντίθετος στην θυσία. Αυτό το μήνυμα δείχνει μεγάλη ευαισθησία.
Τα μελλοντικά γεγονότα θα καθορίσουν το μέλλον του λαού μας
Υπάρχει ένα σύστημα καταπίεσης και δίωξης ενός ολόκληρου λαού. Η φασιστική καταπίεση που ασκείται στις φυλακές και στους δρόμους είναι η απόδειξη. Το Κουρδιστάν είναι μια περιοχή πολέμου και βασανιστηρίων. Οι επόμενες ημέρες είναι στρατηγικής σημασίας για την ελευθερία του κουρδικού λαού.
Οι απεργοί πείνας έκαναν την αρχή. Είναι επιλογή τους. Η γνώμη του ηγέτη μας είναι σημαντική, αλλά είναι οι απεργοί που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία. Όμως, δεν πρέπει απλά να γίνει απεργία πείνας. Ας είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να κάνουμε διάφορες διαδηλώσεις και μάλιστα δραστήριες. Επειδή οι άνθρωποι της Διασποράς έχουν τα μέσα να κάνουν τέτοιου είδους διαδηλώσεις, χρειάζεται όλοι οι πατριώτες να κατανοήσουν πλήρως τον ηγέτης μας και να αγωνιστούν για την ελευθερία του, διότι η ελευθερία του Apo είναι η λύση του κουρδικού ζητήματος .

ANF​​: Στο «Συνέδριο της εθνικής κουρδικής γλώσσας» που άρχισε στις 2 Μαρτίου και διήρκησε τρεις ημέρες γινόταν λόγος για μια κοινή γλώσσα. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό το συνέδριο;

M.K:  Είναι ένα σημαντικό έργο. Χαιρετώ όλους τους συμμετέχοντες. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει επιθυμία για τον αφανισμό της κουρδικής γλώσσας, αυτό το συνέδριο είναι πολύ σημαντικό. Η κουρδική γλώσσα μάχεται ενάντια στην πολιτική εξαφάνισης που συμβαίνει στο Κουρδιστάν. Εάν η κουρδική γλώσσα δεν είχε τόσο πλούσιο παρελθόν, θα ήταν πολύ δύσκολο να διατηρηθεί στο Κουρδιστάν και ειδικότερα στα βόρεια εδάφη. Πρέπει να διατηρηθούν όλες οι διάλεκτοι.
Υπάρχει πρόταση για κοινό αλφάβητο. Επίσης υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με τη διατήρηση όλων των διαλέκτων. Δεν πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα του καπιταλιστικού συστήματος που προωθεί την ύπαρξη μόνο μιας γλώσσας, μιας χώρας, ενός λαού ... Οι διάφορες διάλεκτοι δείχνουν τον πλούτο της κουρδικής γλώσσας.
Ο κουρδικός λαός θέλει να μιλάει τη μητρική του γλώσσα.
Οι Κούρδοι δεν είναι εχθρικοί προς άλλες γλώσσες. Μιλούν, επίσης, τη γλώσσα της χώρας όπου ζουν, αλλά πρέπει κατά προτεραιότητα να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, αυτό είναι ένα νόμιμο δικαίωμα. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν απαγορεύεται σε λαό να μιλά την γλώσσα του, αλλά υπάρχει εδώ στην Τουρκία.

ANF​​: Τι πιστεύετε για τα γεγονότα που συνέβησαν στην φυλακή Pozantı; Στις καταγγελίες από ανήλικους τροφίμους λέγεται ότι υπήρχε αναφορά για βασανιστήρια, παρενόχληση, βιασμούς ...

Μ.Κ.: Αυτό ήταν ήδη γνωστό, δύο χρόνια πριν γίνουν αυτές οι αναφορές, αλλά δεν είχε γίνει καμία κίνηση. Το γεγονός ότι οι πρώην κρατούμενοι απευθύνθηκαν στην Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Mersin έθεσε το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Επίσης έγινε γνωστό ότι οι διοικούντες αυτού του σωφρονιστικού ιδρύματος ήταν διεφθαρμένοι. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ελαττώματα. Υπάρχουν προβλήματα στις φυλακές ανηλίκων αλλά για την συγκεκριμένη περίπτωση, όλα συνέβησαν επειδή ήταν Κούρδοι. Και όλα αυτά υπό την καθοδήγηση των διευθυντών των φυλακών. Για δύο χρόνια, ήθελαν να κρύψουν αυτή την ιστορία.

ANF​​: Γιατί ήθελαν να κρύψουν τα γεγονότα;

M.K: Γιατί είναι μια πολιτική του κράτους. Στόχος τους είναι να υποστηρίξουν ότι τα παιδιά ότι έχουν ψυχολογικά προβλήματα και να παίζουν με την αξιοπρέπειά τους. Τα ίδια πράγματα έγιναν στο Sêrt και στο Merdin με ανήλικες κρατούμενες. To ΑΚΡ έχει την ευθύνη για όλα αυτά. Οι νεαροί Κούρδοι δεν θα μείνουν σιωπηλοί για τις επιθέσεις.
Έχουμε κουραστεί πλέον από αυτές τις φριχτές πρακτικές. Πρέπει να πούμε "STOP". Δεν πρέπει να παραμείνουμε σιωπηλοί σχετικά με αυτές τις φασιστικές επιθέσεις.

ANF​​: Πρόσφατα, σημαδεύτηκαν σπίτια Κούρδων Αλεβιστών στο Adiyaman. Τί πιστεύετε ότι σημαίνει αυτό;

Μ.Κ.: Αυτό είναι μια άλλη εκδοχή αποικιακής επίθεσης. Έκαναν το ίδιο το 1978 στο Gurgum (Maraş) και ανάγκασαν τους Αλεβίτες να μεταναστεύσουν. Σήμερα, όλοι αυτοί οι Κούρδοι ζουν πρόσφυγες στο εξωτερικό. Έτσι πήραν οι Τούρκοι στην κατοχή τους το Gurgum. Θέλουν να κάνουν το ίδιο και στο Adiyaman. Ο στόχος τους είναι να φοβίσουν και να απομακρύνουν τους Κούρδους.

ANF​​: Ο υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε να προστατεύσει τους υπευθύνους λέγοντας ότι «αυτό είναι μεμονωμένο περιστατικό που αφορά δύο- τρία παιδιά» ...

Μ.Κ.: Είδαμε την αντίδραση του την προηγούμενη εβδομάδα στην συνεδρίαση στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Νομίζετε ότι μια προσωπικότητα τέτοιου είδους μπορεί να έχει μια ανθρώπινη προσέγγιση σε αυτήν την ιστορία; Φυσικά όχι. Είναι σαφές ότι έχει μερίδιο σε αυτήν την υπόθεση. Υπάρχει μια πολιτική εκφοβισμού των Κούρδων και των Αλεβιτών.

ANF​​: Ποιο είναι το μήνυμά σας στις γυναίκες του κουρδικού λαού και ολόκληρου του κόσμου για την 8η  Μαρτίου που είναι η μέρα της γυναίκας;

MK: Στην εποχή μας, οπουδήποτε στον κόσμο, η γυναίκα δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άνδρα. Ο αρχηγός μας δίνει μεγάλη σημασία στις γυναίκες. Θέλει να γεννηθούν μεγάλες ακτιβίστριες όπως η Saadet, η Ruken, η Dicle,η  Berivan, η Azime, η Zelal, η Beritan, η Zilan, η Silan η Νuda και η Cicek. Η γυναίκα κουρδικής καταγωγής είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον αγώνα για την ελευθερία. Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες. Οι φετινές εκδηλώσεις θα αρχίσουν στο Çolemêrg  και στο Nusêbin  και θα φτάσουν μέχρι το Amed.

ANF​​: Μετά τις 5 και 8 Μαρτίου, είναι το Newroz. Τι έχετε να πείτε για τον μήνα Μάρτιο;

M.K: Αυτός είναι ένας σημαντικός μήνας για τους Κούρδους. Στο Κουρδιστάν, ο χειμώνας είναι αρκετά σκληρός, περιμένουμε την άνοιξη. Παραδοσιακά το Newroz θεωρείται μια γιορτή αγώνα, ενότητας και  ελευθερίας. Η 5η Μαρτίου του 1991 είναι μια σημαντική ημερομηνία, διότι είναι η έλευση στην Ranya, στο Νότιο Κουρδιστάν. Γιορτάζουμε τους μάρτυρές μας.
Στις 16 Μαρτίου το 1991 το καθεστώς του Σαντάμ πραγματοποίησε σφαγή πεσμπέργα (αντάρτες- αστυνομικοί) στο Halepce. Οι πεσμπέργα βγήκαν  από τα σύνορα του Νότιου Κουρδιστάν. Από τον Μάρτιο του 1988 έως τον Μάρτιο του 1991, μόνο το PKK έκανε ένοπλες εξεγέρσεις. Αύξησε την εξέγερση στο Βορρά.
Στις 12 Μαρτίου έγινε η σφαγή του  Qamislo. Μετά από αυτό, όλη η δύση του Κουρδιστάν επαναστάτησε. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, ο Μάρτιος του 2012 θα είναι σημαντικός. Το ΑΚΡ άρχισε ήδη να «βρίσκει»  λόγους για να αποδυναμώσει τους εορτασμούς για το Newroz. Κανένας Κούρδος δεν πρέπει να χάσει αυτές τις εκδηλώσεις. Καλώ κάθε Κούρδος να συμμετέχει.

Πηγή: azadnewsagency.com



*BDP : Κόμμα  του οποίου ηγούνται οι Hamit Geylani και Filiz Koçali.
Αγωνίζεται για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, τα δικαιώματα των γυναικών, την οικολογία και την εγκαθίδρυση μιας δημοκρατικής κοινωνίας στην Τουρκία.

*AKP: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας