Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Βουλγαρία: Αποσύρονται οι χρηματοδότες από την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου λόγω αντιδράσεων.

Στην πόλη Belene της βόρειας Βουλγαρίας, δεν θα κατασκευαστεί πυρηνικό εργοστάσιο. Μετά από δέκα χρόνια διαμάχης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόσυρση του σχεδίου.

Αρκετοί λόγοι εξηγούν αυτήν την εγκατάλειψη. Το εργοστάσιο ήταν να χτιστεί κοντά σε περιοχή που παρατηρείται σεισμική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση υπήρξαν αντιδράσεις από τους ντόπιους κατοίκους και περιβαλλοντικές ομάδες.

Πυρηνικός σταθμός στην Βουλγαρία.
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία από την Ακτινοβολία αποκάλυψε ότι τα παιδιά που ζουν σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν λευχαιμία.

Ο τελευταίος σεισμός, μεγέθους 7,3 της βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την περιοχή του Δούναβη το 1977, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και η βουλγαρική κυβέρνηση μοιάζει να έλαβε σοβαρά υπόψη της την καταστροφή στην Φουκουσίμα.

Από την άλλη πλευρά, η σοβιετικής κατασκευής αντιδραστήρες δεν θεωρούνται ασφαλείς. Η κατασκευή υπολογίστηκε αρχικά σε 6 δισ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε στα 10 δισ.

Τέλος, λόγω των διαμαρτυριών ενάντια στην κατασκευή του εργοστάσιου και την οικονομική αβεβαιότητα, αρκετοί μεγάλοι χρηματοδότες, συμπεριλαμβανομένων των BNP-Paribas και της GDF-Suez, έχουν αποσυρθεί.

«Οι γαλλικές τράπεζες θα πρέπει να διδαχτούν από την απόρριψη του σχεδίου κατασκευής στην πόλη Belene και να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την πυρηνική βιομηχανία, μπορούν να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.»

«Ζητούμε να αποσυρθούν αμέσως τα πυρηνικά προγράμματα, ξεκινώντας από εκείνα του Angra 3 στην Βραζιλία και στην Jaitapur της Ινδιας» δήλωσε εκπρόσωπος της περιβαλλοντολογικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης».

Ακτιβιστές αντιδρουν στην κατασκεύη του Angra 3.
Στην πόλη Kozloudouï στην κεντρική Βουλγαρία, υπάρχουν δύο παλιοί αντιδραστήρες που πρέπει να κλείσουν μέχρι το 2013. Το Kozloudouï βρίσκεται επίσης σε σεισμογενή περιοχή και κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1977, είχε διακοπεί η λειτουργία του χειροκίνητα. 

Πολίτες διαδηλώνουν στην Ινδία κατά της κατασκεύης πυρηνικού σταθμού.
H Βουλγαρία εξάγει ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από πυρηνικούς αντιδραστήρες, σε πολλές γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Σερβία, τα Σκόπια αλλά και η Ελλάδα. Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα υπήρξε βασικός πάροχος της χώρας σε ηλεκτρισμό για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. 


Παγκοσμίως υπάρχουν 435 σταθμοί πυρηνικής ενέργειας, εκ των οποίων 143 στην Ευρώπη  και άλλοι 63 νέοι υπό κατασκευή.