Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Οι ΡΧΣ για τις επιθέσεις από άνδρες των ΜΑΤ κατά εργαζομένων του Τύπου.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν απερίφραστα το νέο κύμα εσκεμμένων επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων και φωτογράφων στην Αθήνα και καλούν την αστυνομία να εντοπίσει αμέσως τους δράστες αυτών των παράνομων πράξεων που έγιναν από άτομα της ΕΛ.ΑΣ. 

«Η ηρεμία κράτησε λίγο. Η αστυνομία, μετά από τις φρικαλεότητες που συνέβησαν το καλοκαίρι και το περασμένο φθινόπωρο, φαίνεται να έχει ανακτήσει την κατασταλτική αυτόματη αντίδραση της. Η φύση αυτών των νέων επιθέσεων είναι αναμφίβολα εσκεμμένη.
Ο Μάριος Λώλος, γνωστό δημόσιο πρόσωπο, αποτραβήχτηκε στην άκρη από μια ειρηνική συγκέντρωση, μέσα από μια ομάδα διαπιστευμένων δημοσιογράφων. Μήπως σκοπός ήταν να τιμωρηθεί για την συνδικαλιστική του δράση; Μήπως απώτερος στόχος είναι ο εκφοβισμός του Τύπου, την χρονική στιγμή που η ελληνική κοινωνική εξέγερση ενδυναμώνεται; 
Απαιτούμε να πέσει άπλετο φως σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες και να τιμωρηθούν αυστηρά οι υπεύθυνοι αξιωματικοί που ευθύνονται για την  επίθεση εναντίον του τύπου» δήλωσε η οργάνωση.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ και φωτογράφος του Κινεζικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μάριος Λώλος αυτή την στιγμή βρίσκεται στο νοσοκομείο μετά από άγριο ξυλοδαρμό στο κεφάλι από έναν άνδρα των ΜΑΤ. Ο φωτογράφος είναι σε σοβαρή κατάσταση και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κρανίο.
Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, η κατάσταση ήταν ήρεμη και οι φωτορεπόρτερ – που δεν φορούσαν ούτε κράνη ούτε μάσκες- κάλυπταν μια συγκέντρωση για την μνήμη του συνταξιούχου Έλληνα, ο οποίος είχε αυτοκτονήσει την προηγούμενη ημέρα.
Ο δημοσιογράφος Μάκης Συνοδινός, από την εφημερίδα Ναυτεμπορική, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μπούσιος από το τηλεοπτικό κανάλι Star, είναι επίσης μεταξύ των θυμάτων που τραυματίστηκαν από τη σκόπιμη επίθεση ανδρών των ΜΑΤ.
Το βράδυ της 4ης Απρίλη, δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Η Ρένα Μάνιου από την τηλεόραση του Antenna μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όταν δέχτηκε χτύπημα με κλομπ στον αυχένα.
Και άλλοι δημοσιογράφοι μεταξύ των οποίων ο Διονύσης Βυθούλκας από το Βήμα και ο Γιώργος Γεραφέντης από την ΝΕΤ απωθήθηκαν βίαια από την ΜΑΤ.
Την 25η  Μαρτίου 2012,  η Ανθή Καρασαββα, από το Sky News των Times του Los Angeles, δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία, ενώ κάλυπτε την στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από το Κοινοβούλιο.
Ενώ ήταν εφοδιασμένη με όλα τα απαραίτητα έγγραφα διαπίστευσης και ενώ μετακινήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες της αστυνομίας, ένας αξιωματικός την απείλησε ότι θα την απομακρύνει δια της βίας.
Ο αστυνομικός στη συνέχεια προσπάθησε να αρπάξει το τηλέφωνο στο οποίο είχε καταγραφεί η φωνή του και τρεις από τους συναδέλφους του έσπευσαν να δώσουν μια χείρα βοηθείας στην χρήση βίας κατά της  δημοσιογράφου, πριν την σύρουν μέσα στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου.
Η επίθεση σταμάτησε μόνο μετά την παρέμβαση μιας γυναίκας αστυνομικού. Όταν η Ανθή Καρασάββα προσπάθησε να αναγνωρίσει τους δράστες αστυνομικούς που της επιτέθηκαν, την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα και την απείλησαν.
Ενώ η δημοσιογράφος προσπαθούσε να καταλάβει με ποια κατηγορία βρέθηκε κλειδωμένη μαζί με τους αστυνομικούς σε ένα γραφείο, αυτοί προσπάθησαν να την εκφοβίσουν απειλώντας τη  ότι θα την συλλάβουν και ότι αυτό σήμαινε ότι  "θα έκαναν ό, τι ήθελαν."
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2011, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δημοσίευσαν μια έρευνα τονίζοντας τις εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του Τύπου στην Ελλάδα και καλώντας την αστυνομία να σεβαστεί το έργο των επαγγελματιών της ενημέρωσης κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων .

Πηγή: RSF