Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Λιβερία: Η υλοτομία πόλος έλξης πολυεθνικών

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness, περίπου το 40% των δασών της Λιβερίας παραχωρήθηκαν σε εταιρείες υλοτομίας, παραγωγής καουτσούκ, φοινικέλαιου και εξόρυξης μετάλλων, μέσω μυστικών και παράνομων συμβάσεων.


Μόνο κατά τα δύο τελευταία χρόνια, περίπου το ένα τέταρτο της επικράτειας της χώρας της δυτικής Αφρικής, πωλήθηκε σε εταιρείες υλοτομίας, δηλαδή περίπου το 50% των παρθένων δασών. 

Η ίδια έρευνα αποδεικνύει εμπλοκή της εταιρείας υλοτομίας Samling, με έδρα την Μαλαισία, που θυγατρικές της έχουν συνδεθεί με σκάνδαλα παράνομης υλοτομίας στην Καμπότζη και την Νέα Γουινέα. 

Έπειτα από την επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, που αφορούσε την εισαγωγή διαμαντιών από τη Λιβερία, το 2001, η υλοτομία αποτέλεσε θέμα ισχυρών συγκρούσεων, κατά τον 14ετή εμφύλιο πόλεμο. Οι κτηματικές διαφορές για τις δασικές εκτάσεις συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την ειρήνη, εντός της επικράτειας. 

Τα τελευταία χρόνια δρομολογούνται διάφορες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά πάντα εμφανίζονται καθυστερήσεις στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη νομοθεσία που αφορά την ιδιοκτησία της γης. Η γη ανήκει στις κατά τόπους φυλές, όμως ο ισχύων νόμος επιτρέπει την απαλλοτρίωση «για το δημόσιο συμφέρον». 

Ο  πόλεμος άφησε πίσω του εικόνες καταστροφής και μια χώρα χωρίς δρόμους, νοσοκομεία, σχολεία και εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Η οικονομική ενίσχυση για την ανοικοδόμηση αποτελεί πλέον μείζον ζήτημα. 

Ο Κυβερνητικός Σύμβουλος για την ανάπτυξη των δασών υποστηρίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη τα χρήματα από την υλοτομία και ότι το περιβάλλον μπορεί να μπει σε δεύτερη μοίρα. 

Παρότι η Λιβερία διαθέτει ακόμα μεγάλο αριθμό δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με την Global Witness, από το 2008, 2,4 εκατ. εκτάρια (58%) από τα 4,4 εκατ. συνολικά των δασών, έχουν παραχωρηθεί σε εταιρείες υλοτομίας. 

Η Λιβερία ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που συμμετείχε στην Πρωτοβουλία για την Διαφάνεια στην Βιομηχανία Εξόρυξης .
Αυτή η νέα νομοθεσία επιβάλλει βιώσιμες πρακτικές για τις συμβάσεις παραχώρησης που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο έχουν ήδη χορηγηθεί άδειες χρήσης σε ιδιώτες γαιοκτήμονες. 

Το προηγούμενο καλοκαίρι η κυβέρνηση υπέγραψε μια δεσμευτική συμφωνία με την ΕΕ, που ορίζει ότι η χώρα θα μπορεί να εξάγει μόνο νόμιμα καταγεγραμμένα προϊόντα ξυλείας. Όμως αναμένεται ότι η έκδοση αδειών για την εξαγωγή θα ξεκινήει από το 2014.

Στο Εθνικό Πάρκο Sapo, μία από τις τρεις προστατευόμενες ζώνες, ζουν περισσότερα από σαράντα απειλούμενα είδη ζώων, όπως ο πυγμαίος ιπποπόταμος, ο ελέφαντας των δασών και η χρυσή γάτα. 

Το 2005 η σουηδική εταιρεία ΙΚΕΑ, υποστηρίζοντας την δράση της UNICEF, για το καλύτερο μέλλον των παιδιών της χώρας, εξόπλισε τα σχολεία με 9.000 θρανία.