Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Βραζιλία: Σε απεργία 7.000 εργαζόμενοι του φράγματος Belo Monte.

Σχεδόν 7.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν στην κατασκευή του φράγματος Belo Monte στο δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία ξεκίνησαν απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας στους μετόχους της κοινοπραξίας που είναι υπεύθυνη του έργου.


Η κατασκευαστική είπε ότι οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την απεργία τη Δευτέρα, και πολλά εργατικά συνδικάτα έχουν μπλοκάρει τον δρόμο προς το φράγμα κοντά στην πόλη Altamira στον ποταμό Xingu στα βόρεια Βραζιλίας, αναφέρει το AFP.

Τα αιτήματά των εργαζομένων περιλαμβάνουν δωρεάν αεροπορικό ναύλο, άδεια για να μπορούν να επισκεφθούν τις  πατρίδες τους κάθε τρεις μήνες, αντί του εξαμήνου που ισχύει τώρα και επίσης μηνιαίο δελτίο σίτισης.

Τον Ιούνιο του 2011, ο Οργανισμός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας ενέκρινε την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στο Belo Monte στην ζούγκλα του Αμαζονίου στην πολιτεία της Rondonia, παρά την έντονη αντίθεση των ιθαγενών πληθυσμών.

Αυτόχθονες κάτοικοι, περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές κάνουν διαμαρτύρονται κατά του σχεδίου, λέγοντας ότι τα ποσοστά αποψίλωσης του Αμαζονίου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2011 ήταν έξι φορές υψηλότερα.

Η τεράστια αποψίλωση των δασών στην χώρα, έχει κάνει την Βραζιλία να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στις εκπομπές ρύπων που ενισχύουν τα φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ενώ η κατασκευή του φράγματος θα δημιουργήσει περίπου 18.000 νέες θέσεις εργασίας, θα εκτοπίσει επίσης περίπου 16.000 άτομα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Το έργο έχει διακοπεί σε πολλές περιπτώσεις, λόγω διαμαρτυριών από τους οικολόγους και τους αυτόχθονες λαούς της περιοχής. Το 2009, Ινδιάνοι της φυλής Kayapo, οπλισμένοι με μαχαίρια επιτέθηκαν σε έναν από τους κρατικούς αξιωματούχους της ηλεκτρικής ενέργειας που εργαζόταν στο έργο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει το σχέδιο, λέγοντας ότι το φράγμα του Belo Monte είναι απαραίτητο, λόγω της μεγάλης έλλειψης ενέργειας στη χώρα.

 Πηγή: PressTv.ir 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...