Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ευρώπη: Σε καραντίνα οχτώ χώρες από την ΕΚΤ.

Τη στιγμή που η κερδοσκοπία στροβιλίζεται λόγω της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δήλωσε την Τετάρτη ότι καμία από τις οκτώ χώρες που προσπαθούν να εισέλθουν στη ζώνη του ευρώ δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί.

Σύμφωνα με μια έκθεση της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, οι οικονομίες της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας δεν είναι αρκετά αναπτυγμένες για να ενταχθούν στα πλαίσια της ζώνης του ευρώ.


 «Σε καμία από τις οκτώ χώρες που εξετάστηκαν, το νομικό πλαίσιο δεν είναι πλήρως συμβατό με το σύνολο των απαιτήσεων για την υιοθέτηση του ευρώ»,  γράφει η τράπεζα στην έκθεση σύγκλισης του 2012.
Από τα 10 μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, μόνο η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποχωρήσει από τη χρήση του ευρώ. Τα υπόλοιπα οκτώ υποτίθεται ότι πρέπει να ενταχθούν στο νόμισμα κάποια στιγμή, αλλά καθώς η κρίση του χρέους συνεχίζει στην Ευρώπη, η ΕΚΤ αναφέρει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Η ΕΚΤ στήριξε το συμπέρασμά της σχετικά με τον πληθωρισμό, τη συναλλαγματική ισοτιμία, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και την ευκολία της νομικής συμμόρφωσης σε κάθε χώρα. Μόνο η Ουγγαρία, για παράδειγμα, είχε ένα χρέος κάτω από το όριο του 60% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ.

Όπως επισημάνθηκε από το BBC, το χρέος της Ελλάδας ήταν πάνω από 165% του ΑΕΠ πέρυσι, ενώ της Ιταλίας και της Πορτογαλίας είχαν ποσοστά πάνω από 100%. Αποκλείοντας τα υποψήφια κράτη, η ΕΚΤ μπορεί να προσπαθεί να αποφύγει άλλη χώρα μέλος της ΕΕ ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Λετονία δεν φαίνεται να ενοχλείται από την απαγόρευση εισόδου. Ενώ αρχικά η χώρα σχεδίαζε να ενταχθεί  στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση μέχρι το 2014, ο υπουργός Οικονομικών κ. Andris Vilks είπε στη λετονική τηλεόραση την Τετάρτη, ότι η χώρα δεν θα εισέλθει μέχρι η κρίση του χρέους να υποχωρήσει και πρόσθεσε «μπορεί να μην συμμετέχουμε αν τα έξοδα μας είναι πολύ μεγάλα ή η κατάσταση είναι συγκεχυμένη».
Πηγή:   Ibt.com 
Photo: Nytexaminer.com 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...