Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Βέλγιο: Nόμος απαγορεύει την μπούρκα


Νόμος για την απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ τέθηκε σε ισχύ στο Βέλγιο. Ο νόμος ορίζει πρόστιμο και φυλάκιση σε όποιον τον παραβεί. Ήδη τον προηγούμενο μήνα, δύο γυναίκες οδηγήθηκαν στο δικαστήριο.  


Το Βέλγιο είναι το δεύτερο ευρωπαϊκό κράτος, μετά την Γαλλία, που επιβάλει μια τέτοια απαγόρευση. Η βελγική νομοθεσία που απαγορεύει στους ανθρώπους να φορούν σε δημόσιους χώρους, οτιδήποτε καλύπτει το πρόσωπό τους, εγκρίθηκε ομόφωνα από το κοινοβούλιο τον Απρίλιο. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμο ύψους 137 ευρώ και μέχρι επτά μέρες φυλάκιση.

Στην Γαλλία, το κράτος που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην Ευρώπη, τους τελευταίους μήνες, κυρίως στην πόλη Μαρσέγι, οι έλεγχοι σε μουσουλμάνες γυναίκες που έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους αποτελούν συχνό φαινόμενο. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις το πρόστιμο ορίστηκε στα 150 ευρώ. Παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και στο Βέλγιο, έπειτα από την ψήφιση του νομοσχεδίου.


Ο Επίτροπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σχετικά: «Ουσιαστικά, η απαγόρευση της μπούρκας έρχεται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κυρίως προσβάλλει τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή και την προσωπική ταυτότητα. Αυτή η νομοθεσία είναι μια θλιβερή συνθηκολόγηση για ξενόφοβικους»


@v4Vent 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...