Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ακτή Ελεφαντοστού: Παιδιά σκλάβοι στις φυτείες κακάο

Στο εθνικό πάρκο Mont Peko στα δυτικά της Ακτής Ελεφαντοστού, δεκάχρονα παιδιά από την Μπουρκίνα Φάσο αποτελούν μέρος της εκμετάλλευσης του παράνομου εμπορίου κακάο.


Το πάρκο είναι στα σύνορα με την Λιβερία, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα δάση της χώρας. Από το 2003 η περιοχή ελέγχεται από τους άνδρες του Ouérémi Amade, ενός αρχηγού στον πόλεμο της Μπουρκίνα Φάσο, που κατάφερε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους κακάο, ξυλείας, διαμαντιών, ελεφαντοστού και κάνναβης. 

Μετά την πολιτική και στρατιωτική κρίση του 2002, είχε αναλάβει τον έλεγχο του δάσους, εκδιώχνοντας από τον τόπο τους αυτόχθονες, Ο Amade Ouérémi που πολέμησε στο πλευρό των Νέων Δυνάμεων καταζητούνταν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την δολοφονία 800 περίπου ατόμων.

 
Παρότι οι αρχές κατάφεραν να τον συλλάβουν, τα βουνά συνεχίζουν να είναι περιοχές παράνομης δράσης.Τον Ιούλιο, ο υπουργός Άμυνας έδωσε διορία τριών μηνών για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Πριν ένα μήνα ο αρχηγός της Αρχής για τον Αφοπλισμό και την Επανένταξη ζήτησε από τους κατακτητές να καταθέσουν τα όπλα τους. Βάσει εκτιμήσεων 30.000 άνθρωποι απασχολούνται στα στρατόπεδα- οικισμούς του Mont Peko.

Ο Marius που πήγε να συναντήσει τα παιδιά που εργάζονται στις παράνομες φυτείες κακάο στο Mont Péko λέει: «Αυτά τα παιδιά έχουν παγιδευτεί, έχουν πολύ μικρή πιθανότητα διαφυγής. Έχω επισκεφθεί πολλούς παράνομους οικισμούς και μπορώ να πω ότι το 90% των ανθρώπων εκεί είναι παιδιά και νέοι ηλικίας μεταξύ 11- 20 ετών».

Τα περισσότερα είναι 9 -10 ετών και προέρχονται από την Μπουρκίνα Φάσο και τις γύρω περιοχές, απ’ όπου κατάγονται και οι οργανωτές της διακίνησης σε αυτά τα στρατόπεδα- οικισμούς.Τα περισσότερα δεν γνωρίζουν για ποιον δουλεύουν. Σύμφωνα με τους φύλακες των οικισμών πρόκειται για κάποιους επιχειρηματίες από την Μπουρκίνα Φάσο, που έκαναν περιουσίες και πήραν την θέση του Amade Ouérémi.

«Όταν έφτασα, οι οργανωτές βιάστηκαν να κρύψουν τα μαχαίρια που χρησιμοποιούν τα παιδιά»


Είναι υποχρεωμένα  να μαζεύουν το κακάο σε μεγάλα πανέρια και να το μεταφέρουν μέσα από δύσκολα μονοπάτια. Κάποια άλλα πρέπει να συλλέγουν το καουτσούκ από τα δέντρα. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή με δύσβατα μονοπάτια. Τα παιδιά περπατούν ως και 40 χιλιόμετρα με τα γεμάτα και βαριά καλάθια, στηριγμένα στο κεφάλι τους.

Πολλά από αυτά έχουν μαχαίρια και εργαλεία, ακατάλληλα για την ηλικία τους. Όταν έφτασα, οι οργανωτές μάζεψαν γρήγορα τα μαχαίρια από τα παιδιά και έκαναν πως τα μαλώνουν.
Κοιμούνται κάτω, τριάντα παιδιά σε εφτά τετραγωνικά. Κατάφερα να μιλήσω με κάποια. Τα πιο μεγάλα είναι εδώ από το 2005 και δεν έχουν δει τίποτα άλλο εκτός από το Mont Péko. Είναι αποκομμένα, προφανώς δεν πηγαίνουν σχολείο.

Ο μισθός τους ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία τους. Για παράδειγμα ένας 14χρονος κερδίζει ετησίως περίπου 130 ευρώ. Όμως, δεν αντιλαμβάνονται την αξία των χρημάτων, γι’ αυτά είναι μια μικρή περιουσία. Όσοι είναι από παλιά στην δουλειά έχουν κερδίσει μια «κοινωνική καταδίωξη» και ίσως να έχουν γίνει και ιδιοκτήτες φυτείας.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές. Πολλά παιδιά δεν αντέχουν τη δουλειά. Όταν ήμουν εκεί ένα παιδί έκλαιγε από την κούραση.


Με λυγμούς μου είπε ότι θέλει να επιστρέψει στο σχολείο, εκεί που είναι και οι υπόλοιποι και όχι εδώ στην μέση του πουθενά, που δεν γνωρίζει που βρίσκεται. Είναι εκεί δύο χρόνια τώρα και δεν έχει λάβει κανένα νέο από τους γονείς του. Δεν έχει το θάρρος να δραπετεύσει, γιατί ξέρει ότι οι πιθανότητες να επιβιώσει μόνο του στο Mont Péko είναι μηδαμινές.


Το πιο ανησυχητικό από όλα στην υπόθεση αυτή, είναι ότι μετά την σύλληψη του Amade Ouérémi τον Μάιο, κανείς δεν ασχολείται με αυτά τα παιδιά. Κάποια παραμένουν απλήρωτα για τη δουλειά τους.

Τους έχουν πει ότι πρέπει να περιμένουν και να συνεχίζουν να δουλεύουν. Καθώς μια επιχείρηση εκκαθάρισης της περιοχής, από το μέρος της κυβέρνησης, θα λάμβανε χώρα τον προηγούμενο μήνα, οι οργανωτές ενημέρωσαν τα παιδιά ότι για κάποιο διάστημα θα χρειαστεί να μεταφερθούν αλλού, σε περιοχές πιο δύσβατες και πιο επικίνδυνες.



Επιμέλεια/ Μετάφραση/ Προσαρμογή: Βανέσσα Μαρά 
V4vent@gmail.com 









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...