Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Γκουαντάναμο: Μεταφορά στο Κατάρ πέντε κρατουμένων Ταλιμπάν.

Πέντε Ταλιμπάν κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο συμφώνησαν να μεταφερθούν στο Κατάρ, σε μια κίνηση που θα ικανοποιούσε ένα βασικό αίτημα των επαναστατών και θα διευκόλυνε πιθανόν το δρόμο για ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε χθες η Καμπούλ.
Ο πρόεδρος της αφγανικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι παραιτήθηκε της αρχικής του αντίθεσης για την μεταφορά, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σχετικά με την μεταφορά των κρατουμένων από την αμερικανική στρατιωτική φυλακή στην Κούβα.
Οι κρατούμενοι είπαν σε αφγανό αντιπρόσωπο ότι θα ήθελαν να πάνε στην Μέση Ανατολή αλλά ότι η Ουάσιγκτον πρόκειται τελικά να αποφασίσει για το που θα μεταφερθούν.  
Οι αντιπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου για την Ασφάλεια, συναντήθηκαν με τους κρατουμένους στο Γκουαντάναμο και η Καμπούλ έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις σχετικά με τις συνθήκες μεταφοράς τους.
Μόλις φτάσουν στο Κατάρ, οι κρατούμενοι θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η απόφαση δεν είχε ληφθεί ακόμη .
«Κάθε απόφαση για τη μεταφορά ενός κρατουμένου από το Γκουαντάναμο, θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ και σε συνεννόηση με το Κογκρέσο» δήλωσε αντιπρόσωπος των ΗΠΑ.
Η Καμπούλ αρχικά προέβαλε έντονες αντιρρήσεις για την πρόταση. Ενώ η αφγανική κυβέρνηση υποστήριξε την μεταφορά των κρατουμένων απευθείας στο Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν εισβολή στο Αφγανιστάν, μετά την 11η Σεπτέμβρη, του 2001 και τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, καταφέρνοντας να ρίξουν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Από τότε  περίπου 130.000 αμερικανικοί στρατιώτες παραμένουν στην χώρα.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τους πρώτους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, 778 ύποπτοι για τρομοκρατία έχουν περάσει από τη φυλακή.

Πηγή: AFP 






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...