Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Φλόριντα: Νεκρός έγχρωμος έφηβος. Τριπλό έγκλημα δράστη, αστυνομίας και νομοθεσίας.

Δημόσια κατακραυγή για την δολοφονία άοπλου έγχρωμου εφήβου στη Φλόριντα. Ο πολιτοφύλακας, George Zimmerman,  σκότωσε έναν έγχρωμο έφηβο και διέφυγε της σύλληψης.

Περισσότεροι από 435.000 άνθρωποι ζητούν μέσω ιστοσελίδων την σύλληψη του δράστη. Συγχρόνως πραγματοποιούνται πολλές διαδηλώσεις με κοινό σύνθημα «αν ήταν το δικό σου παιδί στη θέση του», που έχουν σαν στόχο την επαγρύπνηση της αστυνομίας και των δικαστών, όσον αφορά την σύλληψη και καταδίκη του δολοφόνου.

Το Υπουργείου Δικαιοσύνης  και το FBI ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι διενεργούνται έρευνες για τις συνθήκες του εγκλήματος και τον θάνατο του άοπλου 17χρονου.


Στις 26 Φεβρουαρίου ο Zimmerman σημάδεψε με όπλο τον Martin καθώς επέστρεφε στο σπίτι από ένα ψιλικατζίδικο που είχε πάει να αγοράσει καραμέλες και αναψυκτικό.

Ο Zimmerman, που περιπολούσε στην περιοχή με το  αυτοκίνητό του, κάλεσε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης και έκανε αναφορά για  «κάποιον πραγματικά ύποπτο τύπο.»
«Αυτός ο τύπος μοιάζει να μην είναι καλά ή σαν να έχει πάρει ναρκωτικά ή κάτι τέτοιο. Βρέχει και αυτός κάνει βόλτες γύρω γύρω» είπε και πρόσθεσε  «Αυτά τα κωλόπαιδα πάντα ξεφεύγουν.»


 Ο τηλεφωνητής τον άκουσε να λαχανιάζει και ρώτησε Zimmerman:
«Μήπως να τον ακολουθείς;» 
«Ναι» απάντησε ο Zimmerman.
"Εντάξει, δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό", απάντησε ο τηλεφωνητής .
Αρκετοί γείτονες κάλεσαν ξανά τον αριθμό έκτακτης ανάγκης για να αναφέρουν συμπλοκή μεταξύ του Zimmerman και του Martin. Ενώ μερικοί έκαναν λόγο για κάποιον που καλούσε σε βοήθεια. Έπειτα ακολούθησε ο ήχος του πυροβολισμού.
Η μητέρα του Martin είπε στο Reuters: «Αναγνώρισα τη φωνή του παιδιού μου που ούρλιαζε για βοήθεια». 



Ο πατέρας του θύματος δήλωσε: «Ο γιος μου δεν διέπραξε κανένα έγκλημα, απλά περπατούσε στο πεζοδρόμιο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Ο Zimmerman αντέδρασε έτσι λόγω του χρώματος του δέρματός του»



«Stand Your Ground» είναι ο νόμος ορόσημο που επιτρέπει την χρήση βίας μέχρι θανάτου για την υπεράσπιση της «εστίας και της οικίας». Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε το 2005 κατά την διάρκεια της προεδρίας του κυβερνήτη Jeb Bush που είναι ο μικρότερος αδερφός του George Bush. Ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση από την πλευρά του θύματος ζητά την επανεξέταση της νομοθεσίας αυτής.   http://interpressgr.blogspot.com/

Πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου στη Φλόριντα, μια έρευνα των St. Petersburg Times έδειξε ότι οι αναφορές για αιτιολογημένες ανθρωποκτονίες είχαν τριπλασιαστεί και η πλειοψηφία των περιπτώσεων είχε  απαλλαχτεί από τις εισαγγελικές αρχές και τα δικαστήρια.


«Το υπουργείο θα προβεί σε λεπτομερή και ανεξάρτητη επανεξέταση όλων των στοιχείων και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα κατά την ολοκλήρωση της έρευνας,»ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.http://interpressgr.blogspot.com/

Η κοινή γνώμη συζητά τους λόγους για τους οποίους ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος, πιο συγκεκριμένα γιατί εφόσον ήταν ήδη γνωστός ο πυροβολισμός ο αστυνομικός που πήγε στην επιτόπια έρευνα ήταν της δίωξης ναρκωτικών και όχι του τμήματος ανθρωποκτονιών Καθώς επίσης γιατί ο δράστης έκανε χρήση όπλου δεδομένου ότι δεν απειλήθηκε άμεσα αφού το θύμα ήταν κατά δέκα χρόνια μικρότερός του,  πολύ λιγότερο αναπτυγμένο σωματικά και κυρίως άοπλο. Φήμες κάνουν λόγο για ευνοϊκή μεταχείριση της αστυνομίας όταν σε μια υπόθεση ο δράστης είναι λευκός ενώ το θύμα όχι. 







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...