Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Μπαχρέιν: Καταστολή και λογοκρισία εν όψει Formula 1.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ξεκινούν μια εκστρατεία καταγγελίας της απίστευτης πολιτικής καταπίεσης από το καθεστώς του βασιλιά Hamad Ben Aissa Al-Khalifad. Από τις αρχές του κινήματος της Αραβικής Άνοιξης, η προπαγάνδα και το έργο του κορυφώνονται με τον αγώνα Grand Prix Formoula 1 στις 20 και 22 Απριλίου 2012.
Από την έναρξη των ειρηνικών διαδηλώσεων τον Φεβρουάριο του 2011, οι ξένοι ανταποκριτές απαγορεύεται να εισέρχονται στο έδαφος. Οι δημοσιογράφοι του διαδικτύου και οι ρεπόρτερ, ιδιαίτερα οι επαγγελματίες κάμεραμεν και φωτορεπόρτερ απωθούνται και απομακρύνονται συστηματικά όταν βρίσκονται σε διαδηλώσεις.
Ahmed Ismail Hussain, 22 ετών, νεκρός, μετά από πυροβολισμό, ενώ κινηματογραφούσε μια ειρηνική διαδήλωση.

Οι περιπτώσεις βίας είναι αναρίθμητες, φυλάκιση και δικαστήρια κατά των μελών του Τύπου και των πεποιθήσεων.
Η Ένωση Τύπου του Μπαχρέιν, με έδρα το Λονδίνο, απαριθμεί πάνω από 140 περιπτώσεις συλλήψεων, βασανιστηρίων και απολύσεων δημοσιογράφων από τον Φεβρουάριο του 2011. Τα βασανιστήρια υπό κράτηση αποτελούν κοινή πρακτική.
Συχνό είναι το φαινόμενο δυσφήμισης ακτιβιστών που μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δύο δημοσιογράφοι του διαδικτυακού τύπου και ένας ιδιοκτήτης ΜΜΕ έχασαν την ζωή τους για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους για ενημέρωση.
Ο έλεγχος των δικτυακών ιστοτόπων έχει επεκταθεί σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με λαϊκές διαμαρτυρίες. Πολλές ιστοσελίδες, που έχουν την δυνατότητα να μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο, έχουν μπλοκαριστεί, καθώς ο έλεγχος της εικόνας αποτελεί θέμα επιβίωσης για την εξουσία. Κανένα στοιχείο του λαϊκού αιτήματος και της βίαιης καταστολής του δεν πρέπει να φιλτράρεται.
Παράλληλα, το καθεστώς, με την άμεση βοήθεια πολλών χωρών του Περσικού Κόλπου, και χάρη στην σιωπή ιχθύος που τηρείται από τις δυτικές χώρες, φροντίζει την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω και πολλαπλασιάζει τις προσπάθειες τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε επικοινωνιακό, ώστε να παρουσιαστεί το Μπαχρέιν ως ένα παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής πρόνοιας.

Πηγή: Rsf
Photo: Jafria News 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...