Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Γάζα: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παλαιστινιακό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας PalFest

Για πρώτη φορά, φέτος στις 5-10 Μαίου, το 5ο κατά σειρά,  Παλαιστινιακό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας, PalFest, πραγματοποιήθηκε στην Γάζα. Εγκαινιάστηκε το 2008 με στόχο να φέρει σε επαφή Παλαιστίνιους με συγγραφείς από όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ιδρύτρια του φεστιβάλ, λογοτέχνη από την Αίγυπτο Ahdaf Soueif, η πραγματοποίηση του φεστιβάλ στην Γάζα υπήρξε ο απώτερος στόχος της εκδήλωσης από τότε που ξεκίνησε, αλλά πάντα έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες σχετικά με την έγκριση αδειών για τις συμμετοχές συγγραφέων.


Φέτος επιτέλους ο στόχος επετεύχθη με την συμμετοχή σαράντα περίπου ποιητών, συγγραφέων και ακτιβιστών από την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Σουδάν,  αφού δόθηκε η πολυπόθητη άδεια να διασχίσουν το πέρασμα Rafah.



Στη διάρκεια του πραγματοποιηθήκαν διάφορες εκδηλώσεις όπως ομιλίες, παρουσιάσεις, αναλύσεις, συζητήσεις με τους λογοτέχνες, αλλά και συναυλίες από το αιγυπτιακό συγκρότημα Eskenderella.

Στα προγραμματισμένα εργαστήρια δημιουργικής γραφής οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες μεθόδους blogging που χρησιμοποιήθηκαν στην Αίγυπτο πέρυσι. Το μεγαλύτερο ποσοστό των bloggers που συμμετείχαν ήταν γυναίκες και οι αναρτήσεις γίνονταν σε αραβικά και αγγλικά.


Όταν την τελευταία μέρα της γιορτής η συζήτηση απέκτησε πολιτικό περιεχόμενο, έγινε ξαφνική διακοπή της ηλεκτροδότησης. Έπειτα από λίγο, η αστυνομία εισήλθε στον χώρο με την δικαιολογία ότι η εκδήλωση δεν είχε άδεια. Όμως η συζήτηση διακόπηκε για λίγο και συνεχίστηκε αμέσως μετά στο ξενοδοχείο Al- Quds.


Ο ισραηλινός συγγραφέας Nir Baram είπε για την εκδήλωση:
«Το Ισραήλ χρειάζεται έναν ειλικρινή αλλά σκληρό διάλογο .Ίσως μια συμπαθητική πλην όμως κριτική ματιά από το εξωτερικό μπορεί να φωτίσει τις πτυχές  που δεν βλέπουν τα μάτια μας.»



Βίντεο από το φεστιβάλ 

Πηγή: Paltelegraph.com
           Globalvoiceonline.org
           Haaretz.com

Photos: Arablit.wordpress.com 
              Menasborders.blogspot.com 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...