Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Αιθιοπία: Λιμός: Το νέο όπλο της κυβέρνησης για τον εκτοπισμό των φυλών

Άτομα διαφόρων φυλών που ζουν στην κοιλάδα του Όμο, καταγγέλλουν την καταστροφή των καλλιεργειών τους από την κυβέρνηση ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη τους και να εγκατασταθούν σε καταυλισμούς.
Κτηνοτρόφοι και κυνηγοί των φυλών Σούρι, Μπόντι και Μουρσί, πλήττονται άμεσα από αυτή τη διαδικασία απαλλοτρίωσης γηςΠολλές οικογένειες έχουν απελπιστεί καθώς δεν έχουν σόργο και τα χωράφια τους κατασχέθηκαν από την κυβέρνηση, η οποία τα προορίζει για φυτείες ζαχαροκάλαμου και φοινικέλαιου.



Μια γυναίκα λέει: «Κάποιοι Μπόντι έχουν ήδη εκτοπιστεί, παρά τη θέλησή τους, στους καταυλισμούς. Πήραν τη γη μας με τη βία. Οι μπουλντόζες ισοπέδωσαν ακόμα και τα χωράφια μας. Πέρασαν πάνω από το σόργο που είχαμε φυτέψει και το κατέστρεψαν. Οι Μούρσι διατάχθηκαν να πουλήσουν τα ζώα τους και θα μεταφερθούν σε καταυλισμούς στο τέλος του έτους.» 

Και προσθέτει: «Πριν μερικές μέρες πήγα στο χωράφι με τα σιτηρά, δίπλα στον ποταμό Όμο, αλλά δεν υπήρχε τίποτα. Οι μπουλντόζες τα είχαν καταστρέψει όλα. Όταν είδα τι είχαν κάνει, άρχισα να κλαίω. Ολόκληρο το απόθεμα σε σιτηρά έχει καταστραφεί. Τώρα θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε, ίσως πεθαίνουμε από την πείνα. Δεν μπορούμε να φτάσουμε πλέον στον ποταμό γιατί οι αρχές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση, καθαρίζουν το έδαφος και ανοίγουν δρόμους για τις φυτείες ζαχαροκάλαμου που θέλουν να φτιάξουν. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει μεγάλες εκτάσεις γης ιθαγενών σε ξένους επενδυτές.» 




Στα δυτικά του εθνικού πάρκου του Όμο, οι Suri διαδηλώνουν ενάντια σε μία εταιρεία από τη Μαλαισίας που φυτεύει φοινικόδεντρα εκεί που πριν ήταν τόποι βοσκής. 
Σύμφωνα με έναν Σούρι «Οι αρχές ήρθαν μαζί με τον στρατό και για δύο εβδομάδες δεν μας άφηναν να σπείρουμε. Θέλουν να μας φέρουν σε τέτοιο σημείο, που να αναγκαστούμε να πάμε στους καταυλισμούς. Οι περισσότεροι Σούρι τώρα φοβούνται να πάνε στα χωράφια τους.» 


Πηγή: Survival France





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...