Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Κράτη Καραϊβικής: Μηνύουν την Μ.Βρετανία για το δουλεμπόριο

Πρώην αποικίες κράτη της Καραϊβικής θα καταθέσουν μηνύσεις κατά της Μ.Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας και θα απαιτήσουν αποζημιώσεις για το δουλεμπόριο στον Ατλαντικό. 

Μεταξύ τους βρίσκονται δώδεκα πρώην βρετανικές αποικίες, η Αϊτή, πρώην αποικία της Γαλλίας και η πρώην ολλανδική Γουιάνα. Την υπόθεση έχει αναλάβει η βρετανική δικηγορική εταιρεία Leigh Day που θα απαιτήσει αποζημιώσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο για τα 60 εκ Αφρικανών που εξαναγκάστηκαν στη δουλεία.  



Πρόσφατα το ίδιο δικηγορικό γραφείο έφερε εις πέρας την υπόθεση εκατοντάδων πολιτών της Κένυας, να αποζημιωθούν δηλαδή από την Μ. Βρετανία, για τους βασανισμούς που υπέστησαν από την βρετανική αποικιοκρατία κατά τη διάρκεια της εξέγερσης Mau Mau την δεκαετία του 1950.

Το ποσό που αξιώνεται δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά εκτιμήσεις δείχνουν ότι όταν το 1834 η Βρετανική Αυτοκρατορία κατήργησε την δουλεία κατέβαλε στους ιδιοκτήτες σκλάβων 20 εκατ. λίρες, ποσό που σήμερα αντιστοιχεί σε 200 δις.

Οι πρώτες οργανωμένες δραστηριότητες δουλεμπορίου πραγματοποιήθηκαν από Πορτογάλους επιχειρηματίες το 1492 στην πόλη Ελμίνα της Γκάνα. Μέχρι το 18ο αιώνα, Άγγλοι και Ολλανδοί έστελναν με πλοία στην Αμερική, δεκάδες χιλιάδες Αφρικανούς που ταξίδευαν σε άθλιες συνθήκες για να δουλέψουν στις φυτείες.


Υπήρξαν διαμαρτυρίες που ζητούσαν την κατάργηση της δουλείας, χωρίς αποτέλεσμα όμως, καθώς το εμπόριο ανθρώπων ήταν μια κερδοφόρος επιχείρηση.

Ωστόσο, η Βρετανία αναγκάστηκε να απαγορεύσει το δουλεμπόριο στις 25 Μαρτίου 1807, χάρη στους αγώνες ακτιβιστών και πολιτικών όπως ο William Wilberforce. Αυτή η απαγόρευση δεν ίσχυε όμως για όλα τα κράτη. Από το 1833 και μετά συνεχιζόταν η μεταφορά σκλάβων σε πλοία με ξένη σημαία. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι 60 εκατ. άνθρωποι έγιναν εμπόριο προς όφελος των αυτοκρατοριών.


Επιμέλεια/ Μετάφραση/ Προσαρμογή: Βανέσσα Μαρά 
V4vent@gmail.com 




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...