Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Γαλλία: Απάντηση AFP στην επιστολή της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον.

Στο παρακάτω κείμενο περιέχεται η απάντηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην επιστολή διαμαρτυρίας που εστάλη από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον,  προς τις εφημερίδες, η οποία εξέφραζε αμφιβολία για την αξιοπιστία φωτογραφικού υλικό που λήφθηκε από φωτογράφο του πρακτορείου, καθώς επίσης και  μαρτυρία από τον άτυχο εργάτη.
Οι εν λόγω φωτογραφίες δείχνουν έναν Ισραηλινό να πατάει το πόδι ενός Παλαιστινίου με τρακτέρ.

Απάντηση Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων: 

Στην επιστολή της, η πρεσβεία ζήτησε από τις εφημερίδες την «δημοσίευση διόρθωσης, ότι ο τραυματισμός που προβλήθηκε δεν επιβεβαιώθηκε κατά τρόπο ανεξάρτητο, και ότι έρχεται σε αντίθεση με τις ιατρικές εξετάσεις που έγιναν από τους γιατρούς των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας αλλά και της Ερυθράς Ημισελήνου και ίσως ήταν σκηνοθετημένος.»
Μετά από τις αμφιβολίες που εκδηλώθηκαν για την αξιοπιστία του Γαλλικού Πρακτορείου  Ειδήσεων (AFP) και την ηθική της δημοσιογραφίας του, ζητήθηκε από  τις εφημερίδες "να σταματήσουν να δημοσιεύσουν  τις φωτογραφίες του  Hazem Bader ".

Το γραφείο του AFP στην Ιερουσαλήμ πήρε συνέντευξη και από άλλους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που ήταν παρόντες στο γεγονός και παρακολούθησαν βίντεο που γυρίστηκε από συναδέλφους τους, το οποίο δείχνει την μεταφορά του εργάτη με φορείο.
Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ δήλωσαν επίσης ότι εμπιστεύονται τον φωτογράφο Hazem Bader, όσον αφορά την περιγραφή των γεγονότων.



Οι ρεπόρτερ AFP στο γραφείο της Ιερουσαλήμ, πήραν επίσης συνέντευξη  από τον τραυματία εργάτη, Mahmud Abu Qbeita, την 1η Φεβρουαρίου, καθώς και από τους  γιατρούς  που τον εξέτασαν στο νοσοκομείο Yatta. Παρακάτω υπάρχει μεταφρασμένο από τα αραβικά, το ιατρικό πιστοποιητικό που εκδόθηκε την ημέρα του περιστατικού:

«Νοσοκομείο Yatta, για τον Mohammed Abu Qbeita
Προς κάθε ενδιαφερόμενο,
Ο ανωτέρω ασθενής νοσηλεύτηκε στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου. Υπέφερε από έντονο πόνο στο δεξί του πόδι.
Είπε ότι ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα πέρασε από πάνω του.
Τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης έδειξαν πόνο στο δεξί γόνατο, στην πύελο και στον λαιμό, καθώς επίσης και δυσκολία στο περπάτημα. 
Ο ασθενής εξετάστηκε με ακτίνες X-RAYS και βρέθηκαν κατάγματα.
Συστήνεται επίσκεψη στο ορθοπεδικό τμήμα.»

Εδώ είναι ένα αντίγραφο της συνέντευξης που έδωσε την 1η Φεβρουαρίου ο Mohammed Abu Qbeita: «Δούλευα σε αυτό το μέρος για πρώτη ημέρα και εργαζόμουν εκεί για πρώτη φορά. Λίγη ώρα αφού πιάσαμε δουλειά έφτασε ο ισραηλινός στρατός ... ξαφνικά, πολλοί από αυτούς, άρχισαν να λεν ότι απαγορεύεται το χτίσιμο εκεί, ότι έπρεπε να σταματήσουμε να χτίζουμε και ότι ήθελαν να κατεδαφίσουν ότι υπήρχε στον χώρο. Φώναζαν πολύ και κατευθύνθηκα προς το σημείο που είχα τα πράγματα μου για να μπορέσω να πάρω το κινητό και την ταυτότητά μου και τότε με χτύπησε το τρακτέρ.
Με χτύπησε δύο φορές, την πρώτη από δίπλα και τη δεύτερη με έριξε κάτω. Στη συνέχεια πέρασε πάνω από τα πόδια μου. Δεν το είχα δει ότι έρχεται.
Πέρασε πάνω από το ένα μου πόδι, το άλλο δεν το πάτησε ο τροχός.» 




Ρωτήθηκε αν άκουσε το όχημα που ερχόταν και απάντησε: «Υπήρχε πολύς  θόρυβος και πολλές κραυγές. Ακόμα κι αν άκουσα κάτι, δεν αντέδρασα, διότι ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα με χτυπήσει.»  

Στην ερώτηση για το ποιος οδηγούσε απάντησε: «Ήταν ένας από αυτούς που οδηγούσε, κάποιος από τον ισραηλινό στρατό, οι Ισραηλινοί.
Δεν ξέρω ποιος ήταν. Ήταν δικό μας το τρακτέρ, για τη δουλειά μας αλλά ανέβηκε πάνω του και το οδηγούσε.»

Ακόμα μια ερώτηση που του τέθηκε ήταν αν πήγε στο νοσοκομείο.
« Ναι, πήγα στο νοσοκομείο, με εξέτασαν και με περιέθαλψαν. Έχω και ιατρικό πιστοποιητικό και θα το δείξω σε όποιον θέλει να το δει. Όποιος θέλει μπορεί να μου μιλήσει και να φωτογραφίσει το πόδι μου.»

Με τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών και με βάση την εμπιστοσύνη που έχουμε στον φωτορεπόρτερ μας, η διοίκηση του AFP δεν πιστεύει ότι αυτό το γεγονός θα μπορούσε να είναι σκηνοθετημένο.

Δεδομένης της αγριότητας των επιθέσεων ενάντια στη υπηρεσία φωτογραφιών  AFP, αποφασίσαμε  να δημοσιοποιήσουμε την παραπάνω δήλωση, προκειμένου να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή σειρά. Δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα επιπλέον σχόλιο.

Πηγή: AFP 




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...