Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Kόστα Ρίκα: Μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει περισσότερα από 120 εκτάρια στα βόρια του εθνικού πάρκου Chirripó.



Μεγάλη πυρκαγιά που φαίνεται να άρχισε ως πράξη εκδίκησης κατακαίει περισσότερα
από 120 εκτάρια γης στα βόρεια του εθνικού πάρκου Chirripó.
Οι πυροσβέστες αγωνίζονται να ελέγξουν την πυρκαγιά αλλά λόγω των ισχυρών ανέμωνκαθίσταται πολύ δύσκολο. Ζημιές έχουν σημειωθεί κυρίως κοντά στα σύνορα της Κόστα Ρίκα με τον Παναμά.

Περίπου 110 πυροσβέστες και εθελοντές από την τοπική κοινότητα μάχονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε την Δευτέρα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κόστα Ρίκα δήλωσε ότι χρειάζεται  περισσότερους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην κατάσβεση.


Οι αρχές πιστεύουν ότι η πυρκαγιά είναι έργο εμπρησμού. Πιθανόν ο δράστης να είναι κυνηγός ή έμπορος ναρκωτικών, δεδομένου ότι η φωτιά ξεκίνησε από ένα δύσβατο μέρος περίπου στα 2.200 μέτρα υψόμετρο. Χρειάζονται περίπου δύο ώρες περπάτημα σε μονοπάτια για να φτάσει κάποιος στο αρχικό σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Ο Bernal Valderrama, διευθυντής του πάρκου, δήλωσε στην εφημερίδα La Nacion ότι σε σημεία γύρω από το πάρκο, οι αστυνομικοί συχνά κατέστρεφαν φυτείες μαριχουάνας.
Πρόσθεσε επίσης ότι η φωτιά δεν απειλεί μόνο το δάσος, αλλά και προμήθειες νερού για δεκάδες κοινότητες.

Οι πυροσβέστες θεώρησαν ότι η φωτιά ήταν υπό έλεγχο την Τετάρτη, αλλά οι ισχυροί
άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητες από 40 έως 50 χλμ., αναζωπύρωσαν τις εστίες της πυρκαγιάς.
Η Εθνική Επιτροπή έκτακτης ανάγκης κήρυξε κίτρινο συναγερμό την Πέμπτη και έστειλε προμήθειες για τις ομάδες που βρίσκονται σε πέντε σημεία ελέγχου γύρω από τα όρια του πάρκου.

Πηγή: ticotimes.net

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...