Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Γυναικείες μορφές που έγραψαν ιστορία


Leila Khaled 


Διάσημη αεροπειρατής, μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από το 1966. Συμμετείχε σε δύο αεροπειρατείες το 1969 και το 1970 στις οποίες ανάγκασε τους πιλότους σε αλλαγή προορισμού, ελευθέρωσε τους επιβάτες και ανατίναξε τα αεροπλάνα. Συνελήφθη από τους Βρετανούς και φυλακίστηκε για 28 ημέρες. Απελευθερώθηκε με ανταλλαγή 28 δυτικών ομήρων του Λαϊκού Μετώπου. 


Dolores Ιbárruri (La Pasionaria)


Παιδί πολύτεκνης οικογένειας ανθρακωρύχων, φυλακίστηκε για συμμετοχή της σε γενική απεργία. Συντάκτρια της εφημερίδας των ανθρακωρύχων El Minero Vizcaino στην οποία υπέγραφε τα άρθρα της με το ψευδόνυμο La Pasionaria. Εμπνευσμένη  από τις θεωρίες του Μαρξ,  γίνεται μέλος του Κομουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας. Το 1936, η φράση  ¡No Pasaran! που σημαίνει «δεν θα περάσουν» χρησιμοποιείται  για το κάλεσμα γυναικών στον απελευθερωτικό αγώνα. Εξορίζεται το 1939 από το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο. Το 1944 και ενώ βρίσκεται ακόμα σε εξορία εκλέγεται Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας. 


Λασκαρίνα Πινότση


Αγωνίστρια του 1821 που έγινε περισσότερο γνωστή με το όνομα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Κληρονόμος τεράστιας περιουσίας από τον πατριό της και τους δύο πρώτους συζύγους που σκοτώθηκαν από πειρατές. Διέθεσε όλη την περιουσία της για στόλο καραβιών που χρησιμοποιήθηκαν στην ελληνική Επανάσταση. 

Ηarriet Tubman


Γεννημένη σε καθεστώς αιχμαλωσίας το 1819. Υποβάλλεται σε βασανιστήρια με μαστίγιο ακόμα και κατά την παιδική της ηλικία. Στα 25 της χρόνια, φοβούμενη ότι θα πωληθεί, δραπετεύει και πηγαίνει στον Καναδά όπου φιλοξενείται από τον σταθμάρχη του Υπόγειου Σιδηροδρόμου. Με την βοήθεια της Ομάδας κατά της Δουλείας της Φιλαδέλφειας, καταφέρνει να απελευθερώσει 300 σκλάβους. 


Sojourner Truth


Η Sojourner Truth γεννήθηκε το 1927 σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Έναν χρόνο πριν ψηφιστεί η κατάργηση του νόμου περί αιχμαλωσίας,  κατάφερε να δραπετεύσει. Δραστηριοποιήθηκε για την κατάργηση της αιχμαλωσίας και της θανατικής ποινής αλλά και για τα δικαιώματα της γυναίκας. 


Tendol Gyalzur

Πενήντα χρόνια πριν, οι γονείς της σκοτώνονται μαζί με άλλους 85.000 Θιβετιανούς σε καταστολή εξέγερσης από τις κινεζικές αρχές. Το 1956 εξορίζεται μαζί με άλλους Θιβετιανούς εκ των οποίων και ο Δαλάι Λάμα, στην Ινδία. Το 1993 ιδρύει το πρώτο ιδιωτικό ορφανοτροφείο για παιδία από το Θιβέτ που χρηματοδοτείται από δωρεές. 







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...