Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Φιλαδέλφεια: Σύλληψη φοιτητή δημοσιογραφίας γιατί έβγαζε φωτογραφίες σε δημόσιο χώρο.


Χτες, η αστυνομία της Φιλαδέλφειας συνέλαβε φοιτητή δημοσιογραφίας επειδή τραβούσε φωτογραφίες σε μπλόκο, έξω από το σπίτι του.
Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον φοιτητή Ian Van Kuyk, είναι παρακώλυση στο έργο της αστυνομίας, αντίσταση κατά τη σύλληψη και απροσάρμοστη συμπεριφορά.
Ο δικηγόρος του δημοσιογράφου, Mickey Osterreicher δήλωσε: «Απλά τραβούσε φωτογραφίες, είναι δικαίωμά του, όπως είναι δικαίωμα κάθε πολίτη».
Ο αξιωματικός της αστυνομίας Evers Raymond δήλωσε: «Ο Van Kuyk και η φίλη του συνελήφθησαν για άλλα αδικήματα, όχι για τη λήψη φωτογραφιών».
Στη δήλωση του αξιωματικού, ο δικηγόρος ανταπάντησε: « Η σύλληψη για τα άλλα αδικήματα γίνεται την στιγμή που αυτά διαπράττονται.» 

Ο φοιτητής καθόταν στα μπροστινά σκαλοπάτια του σπιτιού του όταν ένα περιπολικό σταμάτησε μπροστά του και τότε ξεκίνησε την λήψη φωτογραφιών που αποτελούσαν αντικείμενο εργασίας ενός μαθήματος στο πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτά.
Δεν χρησιμοποιήθηκε φλας και υπάκουσε σε διαταγή αστυνομικού να μετακινηθεί προς τα πίσω. Έπειτα, ζητήθηκε από τον φοιτητή να σταματήσει να τραβάει φωτογραφίες. Όταν όμως ο φοιτητής υποστήριξε το δικαίωμα του να βγάζει φωτογραφίες σε δημόσιο χώρο, ένας αστυνομικός του απάντησε «δημόσιος χώρος….ναι μας τα έχουν πει κι άλλοι αυτά.» Οι αστυνομικοί έριξαν κάτω τον φοιτητή και να του πέρασαν χειροπέδες.

Η φίλη του φοιτητή στην οποία απαγγέλθηκαν οι ίδιες κατηγορίες, εμπλέχτηκε στην υπόθεση στην προσπάθεια της να περισώσει την κάμερα, η οποία άνηκε στο πανεπιστήμιο Temple.
Η αστυνομία τελικά επέστρεψε στο πανεπιστήμιο την κάμερα με τις εικόνες από το μπλόκο. Το υλικό παραμένει βρίσκεται στην κάρτα μνήμης.
Ο Andrew Mendelson, πρόεδρος του τμήματος δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου είπε ότι η σύλληψη του φοιτητή μπορεί να έχει τραγικές επιπτώσεις στην ελευθερία του λόγου.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί την 16η Απριλίου.
Αντίστοιχα περιστατικά είναι συνηθισμένα. Στις 14 Ιουλίου 2011 ένας άλλος φοιτητής δημοσιογραφίας συνελήφθη στην πλατεία Rittenhouse, όταν φωτογράφισε αστυνομικό να εκδιώκει ζευγάρι αστέγων.

Πηγές: Washingtonpost.com 
            Philebrity.com


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...