Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΗΠΑ: Ηλεκτρική ενέργεια από λύματα.

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια πρωτότυπη συσκευή που λένε ότι μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τα λύματα.
Η ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, λέει ότι η τεχνολογία θα χρησιμοποιήσει το νερό για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Προτείνουν αυτήν η διαδικασία να υιοθετηθεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να παρέχει  καθαρό νερό και ενέργεια στο σπίτι.
Επιστήμονες στην Ολλανδία εδώ και μερικά χρόνια έχουν εξετάσει την ιδέα της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά μήκος των ακτών της χώρας, όπου γλυκό νερό από τα ποτάμια συναντά το αλμυρό της θάλασσας.



Χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται αντίστροφη ηλεκτροδιάλυση (RED),φρέσκο ​​νερό και θαλασσινό νερό τοποθετούνται σε διακεκομμένους θαλάμους που χωρίζονται από μεμβράνες, και στο τέλος δημιουργείται ένα ηλεκτροχημικό φορτίο .
Μια νορβηγική εταιρεία αναπτύσσει μια παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό και γλυκό νερό.
Η ομάδα του Penn State λέει ότι η τεχνολογία RED είναι προβληματική λόγω του μεγάλου αριθμού μεμβρανών που απαιτούνται και επειδή οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα.
Υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των μεμβρανών μπορεί να μειωθεί και η ισχύς εξόδου να ενισχυθεί από τον συνδυασμό τεχνολογίας με τα λεγόμενα μικροβιακά κύτταρα καυσίμων (MFCs). Η χρήση οργανικής ύλης δίνει λύση ώστε να δημιουργηθεί ηλεκτρικό ρεύμα - σε αυτή την περίπτωση με λύματα.
Αυτή η πρωτότυπη τεχνολογία παρακάμπτει την ανάγκη για αλμυρό νερό με την χρήση διαλύματος όξινου ανθρακικού αμμωνίου ως υποκατάστατο, που σημαίνει ότι το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε μέρη μακριά από τη θάλασσα.
Το διάλυμα όξινου ανθρακικού αμμωνίου θα πρέπει να ανακυκλώνεται συνεχώς, χρησιμοποιώντας λύματα της τοπικής βιομηχανίας.
Η διαδικασία θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε, αλλά κυρίως`σκοπός είναι να παρέχει καθαρό νερό και ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο καθηγητής Λόγκαν που ηγείται της ερευνητικής ομάδας και οι συνεργάτες του έχουν ήδη αναφερθεί σχετικά με το πώς ο συνδυασμός των μικροβιακών κυττάρων των καυσίμων και η ηλεκτροδιάλυση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν υδρογόνο.
Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά «αντί να έχουμε μια καθαρή διαρροή, έχουμε ένα καθαρό κέρδος.»
Πηγή: Bbc.co.uk 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...