Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Κίνα: Τσάι με φυτοφάρμακα.

Πρόκειται για μια υπόθεση που πρέπει να γνωρίζουν οι λάτρεις του τσαγιού. Φυτοφάρμακα βρέθηκαν σε φακελάκια τσαγιού μάρκας Lipton που διανέμονται στην Κίνα, δήλωσε την Τρίτη 24 Απριλίου η Greenpeace. 


Η περιβαλλοντολογική οργάνωση πήρε δείγμα προϊόντων από δύο σούπερ μάρκετ στην κινεζική πρωτεύουσα. Χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στα δείγματα, μερικές από τα οποίες απαγορεύονται από τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ανταποκριτής του Γαλλικής Κρατικής Ραδιοφωνίας, Stéphane Lagarde είπε: «Στο Πεκίνο, μετά το τσάι γιασεμί και το πράσινο τσάι, έχουν βγάλει και τσάι  με φυτοφάρμακα. Η καινοτομία βρήκε θέση στα ράφια δύο σούπερ μάρκετ. Τον Μάρτιο, οι ερευνητές της Greenpeace της Κίνας πήγαν και ψώνισαν, πριν την ανάθεση των αγορών τους στο εργαστήριο.
Το αποτέλεσμα: Περισσότερα από 17 φυτοφάρμακα βρέθηκαν στα φακελάκια της γνωστής μάρκας τσαγιού που πωλούνται παντού στον κόσμο.

«Αγοράσαμε φακελάκια Lipton Yellow Label και άλλες διάφορες γεύσεις και ποικιλίες: πράσινο τσάι, μαύρο τσάι, γιασεμί και « τσάι του Βούδα» ... Σε όλα τα δείγματα βρέθηκαν υπολείμματα. Εννέα φυτοφάρμακα στο «τσάι του Βούδα», εκ των οποίων methomyl, ένα εξαιρετικά τοξικό φυτοφάρμακο που έχει απαγορευτεί στην Κίνα » δήλωσε ο Wang Jing, επικεφαλής Τροφίμων και Γεωργίας για την Greenpeace της Κίνας.

Η έκθεση της Greenpeace επισημαίνει επίσης την παρουσία στο πράσινο τσάι της ουσίας endosulfan που είναι αιτία υπογονιμότητας στους νέους. Επίσης ανιχνεύτηκε η ουσία omethoate  που έχει την ιδιότητα να σκοτώνει μυζητικά  έντομα. Ακόμη η ανάλυση έδειξε φαινυλοφαινόλη 2.
http://interpressgr.blogspot.com/2012/04/blog-post_25.html
Η Unilever Group απάντησε την Τρίτη στην κατηγορία της Greenpeace μέσα από ένα σύντομο μήνυμα στο Weibo και το twitter στα κινεζικά, «η Unilever της Κίνας παράγει προϊόντα υψηλού επιπέδου και προστατεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών. Το τσάι  Lipton τηρεί τους κανονισμούς της χώρας για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα. 
Αλλά για τον Wang Jing  «η Lipton έχει ένα τεράστιο δίκτυο καταστημάτων και πωλήσεων τσαγιού στον κόσμο, έτσι δεν είναι βέβαιο ότι αυτά τα τσάγια που παράγονται στην Κίνα δεν εξάγονται και στο εξωτερικό


Πηγή: RFI 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...