Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Βέλγιο: Συγγνώμη για τις απελάσεις Εβραίων...εβδομήντα χρόνια μετά

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Elio Di Rupo, ζήτησε σήμερα συγγνώμη, για την απέλαση χιλιάδων Εβραίων, κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσα τους υπήρχαν γυναίκες (10.463) και παιδιά (4.259) που κατέληξαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Με την παροχή βοήθειας στις ναζιστικές πολιτικές εξόντωσης, οι αρχές και το κράτος του Βελγίου απέτυχαν στα καθήκοντά τους. Υπήρξαν συνένοχοι στο πιο αποτρόπαιο έγκλημα» δήλωσε ο Di Rupo, κατά τη διάρκεια τελετής για τον εορτασμό της 70ης επετείου, από την έναρξη των απελάσεων.

«Θέλω να εκφράσω έστω και τώρα ... την ντροπή και τη λύπη μου, για αυτή τη συνεργασία μας», είπε κατά την τελετή, στην πόλη του Mechelen, από όπου ξεκίνησαν οι πρώτες φάλαγγες Εβραίων, στις 9 Σεπτεμβρίου 1942.
Από τα περίπου 56.000 άτομα εβραϊκής καταγωγής που ζούσαν στο Βέλγιο, κατά την έναρξη του πολέμου, περίπου 25.000 απελάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και από αυτά επιβίωσαν μόνο 1.200.
Σχεδόν έξι εκατομμύρια Εβραίων που ζούσαν στην Ευρώπη, σφαγιάστηκαν από τους Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Di Rupo ζήτησε επίσης από τη βελγική Γερουσία, να συζητήσει την έγκριση ψηφίσματος, σχετικά με την ευθύνη του βελγικού κράτους στις απελάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph τον Μάιο του 2011, ο Stefan De Clerck, ένας πολιτικός Χριστιανοδημοκράτης φλαμανδικής καταγωγής, είχε αναστατώσει το Βέλγιο με την υποστήριξη του, για αμνηστία σε 56.000 συνεργάτες των Ναζί.


Μετά το τέλος του πολέμου έγιναν έρευνες που αφορούσαν 400.000 Βέλγους για συνεργασία με τους Ναζί, εκ των οποίων 56.000 καταδικάστηκαν και 242 εκτελέστηκαν. Όμως, το 1950 μόνο 2.500 από αυτούς παρέμειναν στη φυλακή.

Το σχέδιο για χορήγηση αμνηστίας στους συνεργάτες των Ναζί, βρίσκει υποστηριχτές στο ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang. 











Πηγή: AP
          Telegraph
          Wikipedia
          Massviolence


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...